Tata Város Zászlós Bora 2015

Borvidékünk egyik legfiatalabb borászának, Bősze Csabának 2014-es Irsai Olivérje lett Tata Város Zászlós Bora. Az ászári borász, aki eredetileg focistának készült, autodidakta módon kezdett el szőlészettel, borászattal foglalkozni: borkóstolókra járt, könyveket, újságokat olvasott, böngészte az internetet, borászokat kérdezett, hogy még jártasabb legyen a témában. Családi invitálására kezdett komolyabban foglalkozni a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel. 2009-ben – huszonnégy évesen – vásárolta meg első szőlőterületét, amelyet 2010 óta teljesen önállóan művel, sőt egymaga is készíti a bort. Közben persze elvégezte a borászképzést, bár elmondása szerint nem ott szerezte meg tudása javát, ha nem más borászoktól, szakemberektől. Legtöbbet a Kősziklás Borászattól tanult, név szerint Béger Ákostól és Emmer Szabolcstól, akik rengeteg szakmai segítséget nyújtottak az ászári fiatalnak: őszintén elárulták, hogyan készítik a borukat, mi a titkuk. A borászokat jó barátság fűzi össze, az idei szüreten is besegítenek egymásnak. Bősze Csaba fontosnak tartja, hogy a környék borászai jóba legyenek, ne húzzanak szét, hiszen csakis közös erővel tudják felemelni, valamint országos szinten ismertté és elismertté tenni a borvidéket. Mert van mivel büszkélkednünk: ugyanis a hozzáértők szerint a Neszmélyi borvidék az ország legjobb fehérbor termővidéke.

Milyen is Bősze Csaba bora? – Azt a fogyasztónak kell eldöntenie – mondja szerényen, – még nem készítettem olyan bort, amire azt mondanám, hogy 100%-os, mindig találok valami hibát. Egy-két fajtára már mondtam, hogy jó, de azt, hogy kiváló, még sohasem mondtam. Díjnyertes Irsai Olivérjéről nehezen tud beszélni, mivel a száraz borokat preferálja. Az Irsai Olivért leginkább egy hónapos koráig szereti, amikor még nagyon friss. A fogyasztók viszont nagyon kedvelik, dicsérik, ebből fogy most a legtöbb üveggel.

Javában zajlik most a szüret Ászáron, jelenleg még csak négy hektáron, de hat-nyolc éven belül – ha minden a fiatal borász tervei szerint alakul – tizenöt- húsz hektáron fog szőlőt művelni.
Bősze Csaba tavaly tizenhárom ezer palack bort értékesített. Idén – reményei szerint – 180-200 hektoliter bora lesz, ebből húsz ezer palackkal szeretne eladni. Van is rá igény, egyre többen keresik tizenkét fajta borának valamelyikét. Ászáron és Komáromban több étteremben ott vannak már az borai, két nagyobb élelmiszerüzlet-láncnál is kaphatók. Sokan személyesen keresik meg, hogy rendeljenek tőle, vagy folyóborként vigyenek tíz-húsz-harminc litert. Borkóstolók céljából is gyakran hívják, de kis pincészete nem tud túl sok embert fogadni. A helyszűke-kérdés hamarosan megoldódik: egy barátja Ászáron nemrégiben vendégházat épített kóstoló-pincével, egy ideig itt fogadja majd a borász a bora iránt érdeklődőket.
Bősze Csaba nemcsak szerény, hanem nagyon lelkes is. Nagy álma, hogy néhány éven belül nagyobb pincészetet épít Ászáron. Olyan pincét szeretne, ahol gyorsabbak a munkafolyamatok, ahol olyan eszközökkel dolgozhat, amelyek nemcsak megkönnyíti a borkészítést, de segítségükkel még jobb minőségű bort tud előállítani. Az új pincében nagyobb társaságnak is tud majd borkóstolót tartani. Nem szeretne a növekedésben megrekedni, keményen dolgozik, hogy álmai valóra váljanak, és pár év múlva még nagyobb, közepes szintű borászata legyen. Tudja, hogy ezért még sokat kell tennie, de a munkától nem riad vissza, a feladatok nagy részét most is maga végzi alkalmi segítőkkel.