Pincészet

Történelem: Középkori hagyományokkal rendelkező, nagy múltú borvidék a Ászár-Neszmélyi( 2009-től Neszmélyi borvidék). A XVIII. századtól az uradalmi gazdálkodás biztosította a jobbágy-paraszti bortermelés mellett a vidék borainak jó hírét. A XIX. század második felében az Eszterházy Csákvári Uradalom híres ászári mintaszőlészete és pincészete itt alakult ki, amely messze földön hírnevet szerzett a vidéknek. Az utóbbi évtizedekben a szőlőtermesztés korszerűsítése a borminőség jelentős javulását és a borvidék rangjának növekedését eredményezte. Löszön kialakult barna erdőtalaj az uralkodó, de előfordulnak mészkövön, dolomiton kialakult rendzina talajok, továbbá homokkövön, márgán és homokon képződött erdőtalajok is.
Ma: Jelenleg az Észak-Pannóniai kis borvidékei közül talán a Neszmélyi az, amelyik a legkevesebb figyelmet kapja. Ennek az egyik fő oka pedig az lehet,hogy az ország egyik legnagyobb pincészete (Hiltop) mellett kevés az olyan kisebb pincészet, melyek szintén szeretnék megmutatni kiváló boraikat a nagyközönségnek , így a tömeghatás nem tud érvényesülni. Pedig a lehetőségek megvannak , a borvidék a piacnak éppen abban a részében foglal helyet , amiben ma a keresleti nyomás van , vagyis a könnyű ,jól iható fehér- és rozéborok kategóriájában. A törekvő borászok 2012-ben egy egyesületbe tömörültek , hogy összefogással ezen a jelenlegi szinten javítani tudjon , ez az egyesület a Neszmélyi Borút Egyesület. A borvidéknek három körzete, hegyközsége van, az Ászári hegyközség , a Neszmélyi hegyközség és a Tatai hegyközség.
A borvidék fő szőlőfajtái: Szürkebarát , Irsai Olivér , Olaszrizling , Cserszegi Fűszeres , Chardonnay , Sauvignon Blanc , Királyleányka , Rajnai Rizling.
A Bősze Pincészet fő célja , hogy segíteni tudja a borvidék jó hírét, ismertségét minél jobb boraival és az ászári nevet újra felrajzolni a bortérképre , ismerté tenni egyre nagyobb körben.
A pincészet borait fogyasszák olyan nagy szeretettel, mint amilyen odaadással és áldozatos munkával megtermeljük.