A Bősze Pincészet borai
2019Bősze ÉSJÓ
A Rizlingszilváni svájci nemesítés, Rajnai Rizling és Chasselas a két alapfajtája a szakírások szerint. Nemzetközi nevén Müller Thurgau. Úgy gondolom az ászári régió kiválóan alkalmas a legmagasabb minőség termesztésére. Innentől kezdve a borászon a sor, mit tud kihozni belőle. Nagy vágyam volt bort készíteni az „ERESZ-ből”, kiváló ízharmoniára képes.
Könnyedség, gyümölcsösség, zamatosság, diszkrét illat, nagyon pici maradék cukor. Könnyen megszerethető! Kóstold meg! ÉsJó?
Fajta | száraz fehérbor |
---|---|
Űrtartalom | 0,75 l |
Alkoholfok | 12%vol |
2019Zöld Veltelini
Osztrák eredetű fajta, de Magyarország több borvidékén is előfordul a fogyasztók nagy örömére. Borászatunk első évjárata, friss és üde az első korty, ropogós, szinte vibrálnak a savak, citrus és zöldalma íz jegyeket villant meg harsány virágos illatok kíséretében. Szerintem érdemes megkóstolni!
Fajta | száraz fehérbor |
---|---|
Űrtartalom | 0,75 l |
Alkoholfok | 12%vol |
2019Fanni Rosé
Egy elegáns rosé, Kékfrankos, Zweigelt és Pinot Noir házasításából készült a „Fanni Rosé 2019”. Illatában a piros gyümölcsök, de főképpen a málna és a piros ribizli dominál, harmonikus savakkal és frissítő szén-dioxiddal.
Fanni üde, friss, élénk, cserfes, igazi színfoltot hoz a hétköznapjainkba. Minden pillanatban igazi vidámságot varázsol a poharunkba. Fogyasztását 8-10 celsiusra hűtve ajánlom szinte mindenhez.
Fajta | száraz rosébor |
---|---|
Űrtartalom | 0,75 l |
Alkoholfok | 12,5%vol |
2017Pinot Gris
A szürkebarát az ászári-régió legelterjettebb fajtája. Szinte minden évben kiváló minőségű, zamatokban gazdag, telt fehér bort ad. Fűszeres illatú, extraktban gazdag, savai szépek, hosszan megmaradnak érzékünkben, emlékezetünkben. Ajánlom elsősorban hölgyeknek és az édeskés borokat kedvelő uraknak, desszertekhez és könnyed, grillezett húsok mellé 10-12 C-on.
Fajta | félédes fehérbor |
---|---|
Űrtartalom | 0,75 l |
Alkoholfok | 11%vol |
2019Irsai Olivér
Világos, zöldessárga színű, harmonikus savak, enyhén muskotályos, citrusos, bodzás íz, illat jellemzi.
Korán érik, augusztus közepétől szüreteljük, kizárólag kézi szedéssel.
Friss, üdítő jellegének köszönhetően kiválóan alkalmas baráti beszélgetések, bulik, kerti partik kísérőjének.
Ajánlom 10-12 °C fokra hűtve, fűszeres ételek előtt vagy szárnyas sültekhez, gyümölcsös desszertekhez.
Fajtája | száraz fehérbor |
---|---|
Űrtartalom | 0,75 l |
Alkoholfok | 11%vol |
2018Kövecses
A „Kövecses” a Viktória Gyöngye, Zengő és a Nektár házasításából született – igen, három MAGYAR nemesítésből! Ahogy a „régi öregek” mondanák: az ászári Kövecsesen. Már illatában is a frissesség domborodik, melyet a szén-dioxid még tovább fokoz. Ízében pedig a kavicsos talajnak köszönhetően kis ásványosság fedezhető fel fantasztikus ízharmóniában. Összességében egy üde, könnyed, jól iható, kiváló reduktív bor. Személyes kedvencem, csak ajánlani tudom bármikor bármihez…
Fajta | száraz fehérbor |
---|---|
Űrtartalom | 0,75 l |
Alkoholfok | 12%vol |
2019Kövecses
A „Kövecses” a Viktória Gyöngye, Zengő és a Nektár házasításából született – igen, három MAGYAR nemesítésből! Ahogy a „régi öregek” mondanák: az ászári Kövecsesen. Már illatában is a frissesség domborodik, melyet a szén-dioxid még tovább fokoz. Ízében pedig a kavicsos talajnak köszönhetően kis ásványosság fedezhető fel fantasztikus ízharmóniában. Összességében egy üde, könnyed, jól iható, kiváló reduktív bor. Személyes kedvencem, csak ajánlani tudom bármikor bármihez…
Fajta | száraz fehérbor |
---|---|
Űrtartalom | 0,75 l |
Alkoholfok | 11,5%vol |
2019Kvaterka
A Kvaterka 2019. három szőlőfajtának a házasításából született, Szürkebarát, Chardonnay és Irsai Olivér. Reduktívan elkészített borok kerültek egy palackba. Könnyed, zamatos, illatos…
Miért pont Kvaterka? A szó jelentése: kedélyes borozgatás baráti társaságban. Aki megkóstolja az érteni fogja, ez egy beszélgetős bor a mindennapokra.
Fajta | száraz fehérbor |
---|---|
Űrtartalom | 0,75 l |
Alkoholfok | 11,5%vol |
2018Chardonnay
A Chardonnay úgynevezett világfajta. A világ minden szőlő- és bortermelő országában ismerik és termesztik, tehát Ászáron is. A palackba töltött bor stílusában egy könnyed reduktív vonalat képvisel. Mind ízében mind illatában egy fajtajelleges Chardonnayt fedezhetünk fel. Ezt meg kell kóstolni. Egy nagyon jó ivású bor, akár a hétköznapokra is.
Fajta | száraz fehérbor |
---|---|
Űrtartalom | 0,75 l |
Alkoholfok | 11,5%vol |
2017BŐSZE RIZLING
A palackba zárt bor nem hétköznapi Rizling házasítás. 50% Olaszrizling és 50% Rajnai Rizling. Az évjáratnak köszönhetően egybe ért az érési idejük és ekkor gondoltam, hogy megpróbálkozom a két külön-külön is kiváló fajtának az egybeszüretelésével és egyben házasításával. Izgalmas bor lett belőle. Pont annyira Olaszos, mint amennyire Rajnais…
Fajta | száraz fehérbor |
---|---|
Űrtartalom | 0,75 l |
Alkoholfok | 12%vol |
2019Olaszrizling
Reduktív Olaszrizlingünk 2019-es évben különleges minőséget eredményezett. A meleg, száraz nyár kedvezett a fajtának. Fantasztikus savak, harmonikus gyümölcs aromák jellemzik, világos sárgászöld színe az üdeségre, frissességre utal.
Elsősorban fűszeres sertés és marha húsokhoz ajánlom 8-10 °C-ra hűtve, de kiváló fröccs alapanyagnak a nyári meleg napokon szomjoltónak…
Fajta | száraz fehérbor |
---|---|
Űrtartalom | 0,75 l |
Alkoholfok | 12,5%vol |
2018Zweigelt
A palackban lévő bor 50%-a 6 hónapot töltött hordóban és 50%-a tartályban került harmóniába a gyümölcsös ízekkel.
Sötét bíborvörös színű, gyümölcsös, enyhén fűszeres, könnyed jól iható vörösbor. Ajánlom 14-16 c –on fogyasztva sertés, borjú, marha, bárány és vadhúsból készített fogásokhoz. Nem mellesleg a hétköznap estéket is kiválóan színesíti.
Fajta | száraz vörösbor |
---|---|
Űrtartalom | 0,75 l |
Alkoholfok | 13%vol |