A BŐSZE PINCÉSZET

10 ÉVE A MAGYAR BORÁSZATBAN

„2009 decembere óta foglalkozom szőlőtermesztéssel és feldolgozással a Neszmélyi borvidéken, azon belül is Ászáron. Az első boromat 2012-ben töltöttem palackba 2011. évjáratból. Jelenleg a kis családi pincénk adta lehetőségek miatt reduktív technológiával készítem boraim mintegy 90%-át. Boraim a környékbeli éttermekben, néhány üzletben, rendezvényeken valamint helyben értékesítem.
Jelenleg 7,5 hektár saját területtel rendelkezem melyből 2,5 hektár tavasszal került újratelepítésre. Ezen területen három fajta kap helyet, Pinot Noir, Kékfrankos és Rizlingszilváni. A további 5 hektáron termesztek Szürkebarátot, Irsai Olivért, Olaszrizlinget, Rajnai Rizlinget, Chardonnayt, Zengőt, Viktória Gyöngyét, Nektárt, Zweigelt és Cabernet Franct melyekből minőségi bort készítek. Ezeken kívül kékszőlő hiánya miatt kénytelen vagyok vásárolni Kékfrankost, Cabernet Sauvignont. Ezekből a fajtákból többnyire fajta borokat készítek, de házasításokat is előszeretettel készítek a fogyasztóim örömére.
Célom, hogy boraimmal segíteni tudjam a borvidék jó irányú megítélését, fejlődését és az ászári bort újra ismerté tegyem az országban és országon kívül.”

Bősze Csaba

FEJLESZTÉS A BŐSZE PINCÉSZETBEN

A 2018. év végén kezdődött egy építkezéssel járó technológiai fejlesztés, amely révén egy új pince kerül kialakításra gépek modernizálásával együtt. Ennek várható befejezése 2019. június vége. A beruházás a VP3-4.2.2-16 pályázat, Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatásával készül.
Ezzel a fejlesztéssel a jelenlegi 30 000 palackszámról pár éven belül a három-négyszeresére szeretnénk bővülni.

A NESZMÉLYI BORVIDÉK TÖRTÉNELME

Középkori hagyományokkal rendelkező, nagy múltú borvidék a Ászár-Neszmélyi (2009-től Neszmélyi borvidék). A XVIII. századtól az uradalmi gazdálkodás biztosította a jobbágy-paraszti bortermelés mellett a vidék borainak jó hírét. A XIX. század második felében az Eszterházy Csákvári Uradalom híres ászári mintaszőlészete és pincészete itt alakult ki, amely messze földön hírnevet szerzett a vidéknek. Az utóbbi évtizedekben a szőlőtermesztés korszerűsítése a borminőség jelentős javulását és a borvidék rangjának növekedését eredményezte. Löszön kialakult barna erdőtalaj az uralkodó, de előfordulnak mészkövön, dolomiton kialakult rendzina talajok, továbbá homokkövön, márgán és homokon képződött erdőtalajok is.

A NESZMÉLYI BORVIDÉK JELENE

Jelenleg az Észak-Pannóniai kis borvidékei közül talán a Neszmélyi az, amelyik a legkevesebb figyelmet kapja. Ennek az egyik fő oka pedig az lehet, hogy az ország egyik legnagyobb pincészete (Hilltop) mellett kevés az olyan kisebb pincészet, melyek szintén szeretnék megmutatni kiváló boraikat a nagyközönségnek, így a tömeghatás nem tud érvényesülni. Pedig a lehetőségek megvannak, a borvidék a piacnak éppen abban a részében foglal helyet, amiben ma a keresleti nyomás van, vagyis a könnyű, jól iható fehér- és rozéborok kategóriájában. A törekvő borászok 2012-ben egy egyesületbe tömörültek, hogy összefogással ezen a jelenlegi szinten javítani tudjon, ez az egyesület a Neszmélyi Borút Egyesület. A borvidéknek három körzete, hegyközsége van, az Ászári hegyközség, a Neszmélyi hegyközség és a Tatai hegyközség.

A borvidék fő szőlőfajtái

Szürkebarát

franciaországi eredetű világfajta szőlő, a burgundi pinot családból

Irsai Olivér

magyar nemesítésű csemege- és fehérborszőlő fajta, a pozsonyi fehér és csabagyöngye keresztezése

Olaszrizling

olasz vagy francia eredetű fajta, mely csak névrokona a rajnai rizlingnek

Cserszegi Fűszeres

magyar eredetű fajta, amely az Irsai Olivér és a Piros tramini keresztezésével jött létre

Chardonnay

világfajta szőlő, a világ minden szőlő- és bortermelő országában ismerik és termesztik

Sauvignon Blanc

az egyetlen olyan világfajta, amelynek borát az aromatikus fehérborok között tartják számon

Királyleányka

államilag elismert magyar fehérborszőlő-fajta, a kövérszőlő és a leányka természetes hibridje

Rajnai Rizling

nevét származási helyéről, a Rajna-mellékéről kapta, a világ legnemesebb szőlőfajtáinak egyike

Küldetésünk

A Bősze Pincészet fő célja, hogy minél jobb boraival segíteni tudja a borvidék jó hírét, ismertségét. Az ászári nevet újra felrajzolni a bortérképre, ismerté tenni egyre nagyobb körben.
A pincészet borait fogyasszák olyan nagy szeretettel, mint amilyen odaadással és áldozatos munkával megtermeljük.

Galéria

Loading...
Copy link
Powered by Social Snap